حذف کامل ارز ترجیحی به جز دارو و گندم
به گزارش وبلاگ دانلود سرا، کارشناس مالی گفت: تخمین زده می گردد که برای سال آینده درآمدهای دولت نظیر مالیات و گمرک و سایر درآمدها، بیش از 660 هزار میلیارد تومان باشد که این رقم تا حدی قابل قبول است.
حمید بهزادی قائم مقام اقتصادی اندیشکده سیاست گذاری ماهد در مورد آخرین اطلاعات از لایحه بودجه 1401 گفت: لایحه بودجه 1401 در احکام و تبصره ها، همان ساختار بودجه سال گذشته را حفظ نموده است. مهمترین تغییرات بودجه ابتدا حذف ارز 4200 تومانی به جز ارز گندم و دارو، و بعلاوه یکسان شدن نرخ تسعیر ارز است. دولت در بودجه 1400 نرخ تسعیر ارز را 11 هزار تومان قرار داده بود. یعنی زمانی که اقدام به تبدیل عایدیهای ارزی مانند فروش نفت به ریال می کرد، آن عایدی را در 11 هزار تومان ضرب می شد. در لایحه بودجه 1401 با فرض حذف ارز 4200، نرخ تسعیر ارز در حدود 23 هزار تومان تخمین زده می گردد. این اقدام موجب می گردد که عایدیهای ارزی ما واقعی گردد.
حذف ارز 4200 تومانی چگونه محقق می گردد؟
وی در مورد شرایط ارز 4200 در لایحه بودجه گفت: در لایحه بودجه 1401 ارز 4200 تومانی برای تمام کالاها به جز گندم و دارو حذف شده است. به تبع این اقدام نیز دولت مکلف است برای حمایت از مردم، یارانه های نقدی را افزایش دهد. نکته اینجاست ازآنجا که در بودجه منبع تأمین این یارانه ها دیده نشده است، بعضی احتمال می دهند دولت میخواهد یارانه را در مقطعی پرداخت و پس از مدتی آن را حذف کند.
بهزادی اضافه نمود: به عقیده بنده این اقدام دولت ناشیانه است؛ زیرا با حذف ارز ترجیحی معیشت مردم با افزایش نسبی قیمت ها به خطر می افتد. لذا دولت باید از منابعی را که حذف ارز 4200 تومانی و به تبع واقعی شدن عایدیهای ارزی به دست آورده است، به مردم برگرداند. بنابراین اگر افزایش یارانه نقدی مردم مقطعی باشد، اقدامی منفی در لایحه بودجه به شمار میرود.
میزان عایدی دولت در سال آینده چقدر است؟
این کارشناس اقتصادی با اعلام افزایش عایدیهای دولت برای سال آینده اظهار کرد: تخمین زده می گردد که عایدیهای دولت نظیر اقتصادیات و گمرک و سایر عایدیها، بیش از 660 هزار میلیارد تومان باشد که این رقم تا حدی قابل قبول است. چرا که با کاهش آثار کرونا تا حدودی رونق اقتصادی در پیش خواهیم داشت.
وی اضافه نمود: بخش مهمی از این افزایش عایدی مربوط به عایدیهای گمرکی است. چرا که در مدت اخیر شاهد افزایش واردات بوده ایم. طبق وعده شخص رئیس جمهور دولت باید اقتصادیات فراوری را کاهش دهد. بار اقتصادی این کار نیز 14 هزار میلیارد تومان تخمین زده می گردد. پیشنهاد ما این است با توجه به رکود و پایه های نو اقتصادیاتی که از عایدیهای غیر مولد است، دولت می تواند این کاهش عایدی را پوشش دهد.
اتفاقی مبارک برای عایدیهای گمرکی
وی در مورد افزایش عایدیهای گمرکی شرح داد: برای سال آینده این عایدی از چند محل افزایش پیدا نموده است. تا جایی که در لایحه بودجه پیشنهادی دولت این عدد به 70 هزار میلیارد تومان نیز می رسد. البته این عدد در حد حدس است. دلیل نیز این است که سابقا اخذ حقوق ورودی گمرکی اینگونه بود هر کالایی که وارد می گردد، چه با ارز ترجیحی و چه نیمایی، ما حقوق گمرکی را با دلار 4200 تومانی حساب می کردیم.
بهزادی اضافه نمود: اما برای سال آینده دولت طبق مصوبه سال گذشته مجلس، حقوق گمرکی هر کالایی که وارد می گردد را با آن دلاری که وارد شده محاسبه می نماید.
تخمین فروش 1.2 میلیون بشکه نفت در روز
قائم مقام اقتصادی اندیشکده سیاست گذاری ماهد در مورد شرایط عایدیهای نفتی برای سال آینده گفت: دولت برای سال آینده تخمین زده است که 1.2 میلیون بشکه در روز نفت بفروشد که این تخمین خیلی رویایی نیست. هرچند یک میزان بیش اظهاری دارد اما دور از دسترس نیست. قیمت نفت نیز 60 دلار دیده شده که با توجه به قیمت روز نفت واقعی است. این به معنای آن است که سهم دولت از عایدی ارزی تا 12 میلیارد دلار برسد.
کاهش کسری تراز عملیاتی نسبت به سال 1400
وی در انتها از سیاست انقباضی دولت برای بودجه اطلاع داد و اضافه نمود: کسری تراز عملیاتی که اختلاف عایدیها و هزینه ها است، نسبت به پارسال کاهش پیدا نموده و 250 هزار میلیارد تومان تخمین زده می گردد. اگر با همین شیوه مدیریت نمایند، می توان در سال های آینده کسری تراز عملیاتی را به صفر نزدیک کرد.
منبع: اتاق بازرگانی ایران