خانه خواجه باروخ، خانه هنرمندان کرمانشاه
به گزارش وبلاگ دانلود سرا، خانه خواجه باروخ، خانه ای قجری با قدمتی بالغ بر 100 سال است که با وجود عمری طولانی، همچنان سالم به جای مانده و از معدود خانه های قاجاریه دارای حمام کرمانشاه است.
کرمانشاه، شهری تاریخی که پر است از سازه های قاجاری. هم اکنون در محله های قدیمی شهر می توان بناهای تاریخی بسیاری را دید که همگی یادگار قاجاریه هستند و قدمتی حدودا 100 ساله دارند. خانه خواجه باروخ یکی از همان خانه های تاریخی است که در محله قدیمی فیض آباد کرمانشاه واقع شده است و عمرش به قاجار می رسد.
خانه خواجه باروخ، خانه کاکه باروخ یا خانه رنده کش، نام خانه ای تاریخی در شهر کرمانشاه است، مالک این خانه خواجه باروخ از تجار کلیمی کرمانشاه بوده است. این خانه در بخش یهودی نشین محله قدیمی فیض آباد کرمانشاه واقع شده و امروزه به نام خانه رنده کش که آخرین مالک آن بود، ثبت شده است.
این خانه دارای ویژگی های خانه های درون گرای ایرانی است، یعنی خانه به وسیله هشتی به حیاط بیرونی و با عبور از دالانی سراسری به حیاط اندرونی متصل می گردد. در ضلع شمالی این حیاط حوض خانه واقع شده است که حدفاصل بین بیرونی و اندرونی است، یعنی از هر دو طرف نور می گیرد، اما ورودی آن از حیاط اندرونی است. تالار آن در ضلع غربی واقع است، با یک ارسی و دو در کوچک تر در طرفین ارسی دو اتاق واقع شده است که به صورت جدا به ایوان باز می گردد. در ضلع شمالی نیز اتاق هایی هستند و در طبقه همکف حمام واقع شده است. این خانه از معدود خانه های قاجاریه دارای حمام کرمانشاه است. حمام این خانه سرد و گرم و هنوز هم قابل استفاده است، سقف حمام به صورت گنبدی ساخته شده است.
طبقه اول در ضلع غربی دارای ایوان است که با چهار ستون و دو نیم ستون متصل به دیوار که همگی مقطع مدور دارند، تزیین شده است. بدنه ستون ها معقلی کاری شده است، سرستون ها نیز مقرنس هستند. اتاق های مسکونی اطراف حیاط اندرونی قرار گرفته اند. ستون های آجری در نمای ایوان های این بنای زیبا به کار رفته اند. بنا از قسمت انتهایی ضلع شمالی به حیاطی دیگر راه داشته که اکنون مسدود شده و در مالکیت دیگری است.
این خانه در دهه آخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده و قدمت آن حدود 115 سال است. این خانه با وجود قدمت بالای آن بسیار سالم به جای مانده است. دیوارها، ستون ها، درب ها و حتی نرده های آهنی پرچ شده اند و همگی سالم هستند. تنها تغییراتی جزیی در آن صورت گرفته است. معدودی از پنجره ها که در تعویض آن ها از پنجره های آهنی استفاده شده است، تغییر نموده اند. درب ورودی کمترین تغییری ننموده و چفت و کلون و کلید بزرگ آن به همان شکل به جای مانده و ازاین نظر دارای ارزش مطالعه است. ساختمان از ایستایی کامل برخوردار است.
از مکان خانه خواجه باروخ هم اکنون به عنوان خانه هنرمندان کرمانشاه استفاده می گردد و انجمن خوشنویسان کرمانشاه در این خانه فعالیت دارند.
منبع: کجارو / fa.wikipedia.org / کافه گردش / architect6.blogfa.com / iran.jakav.com